Jaký je rozdíl mezi palačinkou, lívancem a amoletou?

Není nad sladkou či slanou tečku v podobě palačinky. Anebo máte raději omeletu? Možná byste raději měli vyzkoušet amoletu... Anebo víte co? Lívanec vám bude beztak chutnat ze všech nejvíce! Pokud jste po přečtení úvodu poněkud zmatení, omlouváme se. Nechtěli jsme vás rozhodit, nýbrž poukázat na to, že není palačinka jako omeleta. Jaké jsou mezi nimi rozdíly? Velmi často bývají zaměňovány pojmy palačinka a omeleta. Obojí představuje klasiku a na první pohled vypadá velmi podobně. Bez ohledu na to, zda jsou podávány jako zákusek či předkrm, mají podobu nesrolovaného nebo srolovaného plátku osmaženého těsta. Složením se však liší – z ingrediencí mají společné pouze vejce. Z některých zdrojů lze vyčíst, že se palačinky podávají na sladko a omelety na slano, nicméně v praxi to může být i naopak. Rozdíl mezi palačinkou a omeletou spočívá v použitých ingrediencích. Na sladké omeletě s marmeládou není nic výjimečného a stejně tak ani na slané palačince se sýrem.

Z čeho se tedy palačinka a omeleta vyrábí?

K věci: palačinku připravíte z mouky, bez které se však při přípravě omelety docela dobře obejdete. A liší se také způsob přípravy: zatímco palačinku smažíte po obou stranách, omeletu pouze po jedné, a to takovým způsobem, že těsto nakláníte po ploše pánve, aby se propeklo po celé ploše. Díky tomu se omeleta jeví „vzdušnější“ než palačinka. Tip: Pokud vás honí mlsná a chcete vyzkoušet některý z tradičních, nebo naopak méně obvyklých receptů, mohly by vás zajímat tyto recepty na palačinky.

Jak je to s lívancem a amoletou?

V omeletách a palačinkách již máte jasno, ale z čeho se vyrábí lívance? Také v případě tohoto dezertu je zde určitý rozdíl v přípravě – používají se kypřící prášek a droždí, díky kterým lívanec kyne. A co se týče amolety, jedná se o regionální (moravský) výraz, který však neoznačuje omeletu, ale palačinku.

Publikováno: 25. 04. 2019

Kategorie: Recepty

Autor: administrator