Domácí udírna: Je lepší klasická na dřevo nebo elektrická?

Zbožňujete chuť poctivého domácího uzeného masa a uvažujete nad pořízením vlastní udírny, díky níž byste si tuto dobrotu mohli připravovat sami? Mrkněte, zda je lepší klasická udírna na dřevo, anebo se více vyplatí moderní elektrická.

Přesná regulace teploty

Nejzásadnější rozdíl mezi udírnou na dřevo a tou elektrickou spočívá v jejich způsobu vytápění, jak už jejich samotný název napovídá. Domácí udírna na dřevo logicky používá jako topný materiál dřevo, přičemž pomocí různých druhů lze regulovat výšku plamene. Je velmi důležité, abyste v této problematice měli alespoň nějaké znalosti, protože není polínko jako polínko. Každý druh dřeva má jinou výhřevnost, a navíc má schopnost ovlivnit i chuť uzeného masa.
Oproti tomu elektrická udírna využívá ke svému výtopu speciální elektrickou spirálu. Díky tomu je možné naprosto přesně regulovat teplotu uvnitř udírny, což při použití dřeva není tak úplně možné. Záleží tedy na vás, zda vás více lákají moderní technologie, nebo jestli chcete udit podle starých tradičních postupů, jako to dělaly generace před námi.

Vhodné pro začátečníky

Pokud jste spíše začátečník, rozhodně je lepší se zaměřit právě na udírnu s topnou spirálou, protože její obsluha je podstatně jednodušší. Mezi další výhody tohoto typu patří například kratší doba uzení, což ocení hlavně netrpěliví jedinci, či minimální spotřeba paliva. Udírna na dřevo spotřebuje značné množství polínek a vyžaduje pravidelnou obsluhu, kdežto elektrická udírna nikoliv.
Domácí udírny naleznete například v internetovém obchodě Udírny.cz. Na jediném místě si můžete vybírat z pestré nabídky různých typů i velkostí udíren, přičemž nechybí ani další příslušenství, bez kterého se při domácím uzení neobejdete. Jistě oceníte i širokou škálu kvalitního koření a dochucovadel.

Publikováno: 29. 06. 2020

Kategorie: Praktické rady

Autor: administrator