Rekonstruujete kuchyni, vybíráte novou linku a narazili jste na zdánlivě nepodstatný prvek v podobě dřezu? Výběru „škopku“, jak dřez nazývají odborníci, věnujte dostatek pozornosti. Za prvé proto, že bez prvotřídních detailů nebude kuchyň nikdy perfektní. A za druhé proto, že není dřez jako dřez. Chcete-li z něj vytěžit maximum, vezměte si k srdci následující tipy.
Nestárnoucí nerez
První a zásadní otázka souvisí s materiálem. K nejpoužívanějším patří nerezová ocel, která – ač se vám to možná jeví opačně – není na ústupu. Vzhledem k dobré odolnosti, snadné údržbě a vysoké úrovni hygieny bude v centru pozornosti i v budoucnosti.
Zda se přikloníte k matnému, leštěnému nebo hladkému povrchu, je otázkou vašeho vkusu a celkového sladění s ostatními prvky. Atraktivní volbou je tzv. tkaná struktura či dekor – vypadá stylově, ale je náchylnější na vodní kámen.
Oblíbený granit
Někdo si na nerez příliš nepotrpí a vyhledává jiné varianty. Pokud se vám nerezové dřezy okoukaly nebo se jen nehodí do konceptu vaší nové kuchyně, zaměřte se na neméně populární
granitové dřezy. K mání je mnoho barevných variant, některé v antibakteriálním provedení (s příměsí iontů stříbra).
Jeden z výrobců – italská společnost Telma – používá nanotechnologii ARIAPURA na bázi fotokatalýzy oxidu titaničitého. Aktivní složka eliminuje zápachy a zabraňuje tvorbě vodního kamene, jakožto i rozvoji organických nečistot. Jinými slovy jde o dřez, který se sám udržuje a jen tak mimochodem čistí vzduch v kuchyni.
Nezapomeňte na doplňky
Ať už vaše volba padne na nerezový, granitový nebo jiný dřez, rozhodně nepodceňujte výběr
dřezové baterie. Zároveň zvažte instalaci
drtiče kuchyňského odpadu – praktického doplňku, díky kterému již nikdy nebudete muset řešit, co se zbytky potravin.