Jak vybrat domácí pekárnu? Zaměřte se na její parametry a funkce!

Toužíte po čerstvě upečeném domácím chlebu na jídelním stole? Slaďte vaše touhy a potřeby se správnou domácí pekárnou! Na co si při výběru takové domácí pekárny dát pozor? Přečtete si, jak domácí pekárnu vhodně vybrat.

Úvodní foto: Gorenje

Domácí pekárna - koupit či nekoupit?

Přemýšlíte nad koupí domácí pekárny, ale nevíte kde začít? Investujte do takové domácí pekárny, kterou maximálně využijete. Nejprve proto zvažte:

  • jaké jsou vaše stravovací preference nebo dietní restrikce – například zda chcete péct vlastní bezlepkový chléb, či si připravovat chléb z kvásku,

  • jaké jsou vaše zvyky v kuchyni – tedy jak často a jestli vůbec pečete, nebo dáváte přednost jiným způsobům úpravy jídla, jako je vaření či smažení,

  • zda máte na domácí pekárnu v kuchyni prostor – přeci jen se jedná o další kuchyňský spotřebič,

  • kolik chcete do domácí pekárny investovat peněz – vybírejte takovou domácí pekárnu, která splňuje požadavky na zdravě vybavenou kuchyň, raději si tedy připlaťte za kvalitu.

Jak funguje domácí pekárna?

Není pochyb o tom, že čerstvému domácímu chlebu se nic nevyrovná. Zvláště pokud máte srovnání s chleby ze „zmrazeného polotovaru“ ze supermarketu. Domácí chléb je vynikající, ale ne každý má čas nebo chuť míchat, hníst a hlídat těsto, zatímco kyne. Celý proces přípravy a pečení může trvat několik hodin, což pro mnoho lidí není jak pohodlné, tak praktické. Zde na scénu přichází domácí pekárna!

Při pečení v domácí pekárně se nemusíte bát nepoddajného těsta, které odmítá kynout, nebo těsto pracně ručně hníst. Vše, co musíte udělat, je: vybrat si recept, vložit do domácí pekárny veškeré ingredience, dále vybrat program pečení a o vše ostatní se postará vaše pekárna.

Na co se zaměřit při výběru domácí pekárny?

Kromě toho, že moderní domácí pekárny naleznete ve všech tvarech a velikostech, jsou také nabité nejrůznějšími funkcemi. Nabízí se tedy otázka, jak vybrat domácí pekárnu? Zhodnotit musíte nejrůznější parametry a kritéria, jako je spotřeba energie, kapacita nebo materiál. V neposlední řadě se musíte zamyslet nad funkcemi, které reálně využijete. V některých pekárnách můžete například kromě pečení připravovat vlastní jogurt nebo džem… A těch funkcí je mnohem více!

Parametry domácí pekárny

Na co je dobré se při výběru domácí pekárny zaměřit?

Spotřeba energie

Příprava těsta a jeho následné pečení v domácí pekárně je asi 3hodinový proces, během kterého se spotřebovává energie. Třebaže se pekárna jeví jako neefektivní kuchyňský spotřebič, ve výsledku při pečení chleba ušetří energii. Na upečení jednoho chleba domácí pekárna spotřebuje zhruba 500 Wh. To je asi 20 % energie, kterou spotřebuje běžná trouba při pečení jednoho bochníku chleba.

Kapacita pekárny

Každá pekárna bude péct jinak velké bochníky. Zvolte si tedy domácí pekárnu, která peče chleba správné velikosti, který dokáže nasytit každého ve vaší domácnosti.

Pokud máte velkou rodinu, měli byste se rozhodnout pro větší domácí pekárnu. Ta dokáže vyrobit asi 1200 až 1550 gramů čerstvě upečeného chleba, který lze krájet tak, aby si každý přišel na své. Na druhou stranu, pokud žijete sami, bude pro vás ideální malá nebo středně velká domácí pekárna.

Materiál a provedení

Celková kvalita produktu je velmi důležitá, protože určuje kvalitu upečeného chleba. Hledejte pekárny s kvalitním topným tělesem a nepřilnavým povrchem pečicí nádoby, které jsou nezbytné pro výrobu dobrých bochníků chleba.

Rozměry domácí pekárny

Jestliže nemáte v kuchyni mnoho místa, bude se na vaši kuchyňskou linku hodit malá vertikální pekárna, která šetří prostor. Na druhou stranu pokud je vaše kuchyně dostatečně prostorná, aby se do ní vešly různé spotřebiče, měli byste zvolit horizontální pekárnu.

Počet hnětacích lopatek

Na trhu naleznete domácí pekárny s jednou či dvěma hnětacími lopatkami, přičemž dvě lopatky obvykle dokážou hníst ingredience na chleba efektivněji.

Není-li lopatka nainstalována ve vhodné poloze, nemusí se ingredience při hnětení dokonale spojit. V důsledku toho se některé přísady mohou usazovat na různých místech nádoby, zejména pak v rozích. Dvě hnětací lopatky jsou tak ideální pro míchání velkého množství pečicích přísad.

Hlučnost pekárny

Než koupíte domácí pekárnu, informujte se o úrovni hluku, který vydává. Některé pekárny jsou totiž relativně hlučné. Domácí pekárna by měla být při přípravě, hnětení a pečení chleba tichá a nepohybovat se po kuchyňské lince.

Příslušenství pekárny

Balení domácí pekárny obsahuje příslušenství, jako je například:

  • Základní a dodatečná odměrka,

  • Receptář s recepty na domácí chléb a další typy pečiva,

  • Nožičky pro větší stabilitu,

  • Pogumovaná protiskluzová základna apod.

Přednastavitelné programy

Není chléb jako chléb. Bílý pšeničný chléb potřebuje jinou dobu hnětení i teplotu pečení než celozrnný nebo bezlepkový chléb. Některé domácí pekárny mívají klidně i 12 až 15 různých přednastavitelných programů. Zamyslete se proto, co přesně od pekárny chcete.

Pokud například rádi připravujete pizzu v pohodlí domova, může pro vás být nejvhodnější pekárnou ta s programem těsta na pizzu. Jestliže nechcete pečením chleba trávit mnoho času, pak si zvolte pekárnu s programem rychlého pečení. Ta dokáže připravit a upéct různé druhy chleba během relativně krátké doby.

Funkce domácí pekárny

Níže uvádíme užitečná nastavení a šikovné funkce, které u domácí pekárny oceníte:

  • Časovač s funkcí odloženého startu: Tato funkce vám umožní naplánovat, kdy chcete mít chléb hotový – třeba přesně v čase snídaně, nebo kdykoliv to potřebujete.

  • Funkce udržování teploty: Vhodné pro pomalé ranní vstávání a pozdní hosty na víkendový brunch. Tato šikovná funkce zajistí, že váš chléb bude vždy teplý a připravený k přímé spotřebě.

  • Nastavení úrovně propečení kůrky: Dáváte-li přednost extra hnědé, nebo naopak světlejší kůrce, pekárna s nastavitelným propečením kůrky zajistí, že váš bochník bude upečen přesně tak, jak jej máte rádi.

  • Další programy: Řada pekáren nabízí programy, které rozšiřují její funkční využití. Pomocí pekárny tak můžete například připravit domácí džem nebo jogurt.

  • Vnitřní osvětlení a průhledné okénko: Tyto prvky vám umožní sledovat váš chléb během pečení.

  • Automatický dávkovač: Pokud chcete do svého bochníku přidat ořechy, semínka, ovoce či další ingredience, automatický dávkovač je dokáže přimíchat ve správný okamžik během procesu pečení.

Rady a tipy na pečení v domácí pekárně

  • Začněte jednoduše: Domácí pekárna láká k experimentům. Než se do nich pustíte, vyzkoušejte nejprve několik osvědčených receptů. Nejlépe těch, které naleznete v receptáři přiloženém k vašemu modelu domácí pekárny.

  • Použijte váhu: Důležitá je správná míra. Přesně odměřte dané množství přísad a pečlivě se držte receptu.

  • Správné pořadí ingrediencí: Do pekárny nejprve vkládejte mokré přísady a až poté suché suroviny.

  • Buďte trpěliví: Chléb z pečicí nádoby vyndejte, až vychladne…

Publikováno: 26. 04. 2022

Kategorie: Elektronika

Autor: administrator