Není dřevo jako dřevo aneb udělejte si jasno, čím topit, grilovat a udit

Palivové dřevo se opět dostává do popředí zájmu. Vrací se do kotlů, protože nabízí výraznou úsporu výdajů za teplo. Zároveň má skvělé vlastnosti, díky kterým se hojně využívá jako topivo při grilování a uzení. Ale jak zaznělo výše, pro jednotlivé účely jsou vhodné jen určité druhy dřeva.

Dřevo na topení

Palivové dřevo určené na topení by mělo mít určité parametry, ze kterých byste z pozice kupujícího neměli ustupovat. Naprosto nevhodné je čerstvě vytěžené dřevo s vlhkostí kolem 50 %. Maximální doporučená vlhkost se pohybuje kolem 20 %, ideální je ještě nižší. Topit lze tvrdým i měkkým dřevem. K nejžádanějším tvrdým dřevinám patří dub, buk, javor, jasan, habr, třešeň a bříza. K měkkým dřevinám patří smrk, borovice, topol, olše a lípa. Topení dřevem je ekologické a v krbu vytváří příjemné sálavé teplo. K dalším výhodám patří nízká cena a výhřevnost srovnatelná s hnědým uhlím.

Dřevo na grilování

Grilování je český folklór a právě dřevo se pro své aromatické vlastnosti perfektně hodí pro přípravu potravin všeho druhu. Dobrého výsledku však dosáhnete pouze s vhodně zvoleným dřevem. Odborníci doporučují pouze dřevo z listnatých stromů, protože dřevo z jehličnanů obsahuje éterické oleje se silně toxickými vlastnostmi. Univerzální dřevinou pro grilování je třešeň. Má mírně nasládlou chuť a hodí se ke všem masům. To samé platí také o broskvoni a švestce.

Dřevo na uzení

Milovníci uzení ví, že jedině vhodně zvolené palivové dřevo na uzení zajistí vynikající chuť masa. Nechcete-li šlápnout vedle, sáhněte po dobře vysušeném dřevě bez kůry. Před použitím polena namočte do vody a hlavně – vyberte si kvalitní dřevo!
Nyní již víte, jaké palivové dřevo se hodí na topení, grilování a uzení. Celkem 13 druhů kvalitních dřevin seženete levně u největšího českého internetového prodejce Optimtop s.r.o. na www.optimtop.cz. Rozvážka je zdarma již od jedné palety, a to v rámci celé ČR.