Uzené z domácí elektrické udírny chutná lépe než kupované

Nepohrdnete kusem uzeného masa či voňavou klobásou? Pokud si tyto pochoutky dopřáváte kupované v supermarketu, připravujete se minimálně o polovinu chuťového zážitku. Čerstvě vytažené teplé uzené je mnohem lepší a dopřát si ho můžete i vy. Domácí udírny už dávno nejsou finančně nedostupné ani složité na vybudování. Moderním řešením jsou elektrické udírny s manuálním či digitálním ovládáním. Tyto udírny jsou navíc vhodné i pro začátečníky.

Láká vás klasická udírna, do které musíte přikládat?

Elektrickým udírnám chybí ta romantika spojená s přikládáním kusového dřeva do zděné udírny. Berte však v úvahu, že uzení v klasické udírně vyžaduje spoustu času a rovněž zkušenosti. Regulace teploty není tak pohodlná a uzení vám zabere celý den, protože udírnu musíte celou dobu hlídat. Elektrické udírny jsou v tomto příznivější.

Rychlá regulace teploty a snadná přenositelnost

Největší výhodou elektrických udíren je samozřejmě snadná regulace teploty. Manuálním či digitálním termostatem nastavíte teplotu, již potřebujete, a je hotovo. Plusem je rovněž snadná přenositelnost, aspoň tedy u menších kousků – vezmete si je na zahradu nebo na chatu dle potřeby. Samozřejmě to neplatí pro velké udírny určené na 20 kg masa, ty se tak snadno nestěhují.

Prosklená varianta dodá tu trochu romantiky

A pokud si přece jen chcete užít ten zážitek při procesu uzení, zaměřte se na prosklené udírny. Prosklenými dvířky je možné celou dobu sledovat, co se uvnitř děje. Už vám neunikne žádný okamžik.

Čím se topí v elektrických udírnách?

Nejčastěji pilinami a štěpkou, případně speciálními briketami. Konkrétní palivo se odvíjí od typu udírny, nejdříve si tedy zjistěte, jaké palivo vaše udírna podporuje. Třeba elektrické udírny Borniak vyžadují udicí štěpku, udírny Bradley zase udicí brikety. Výběr je pouze na vás. Už brzy si můžete i vy dopřát grilované maso, sýry, zeleninu a další pochoutky.

Publikováno: 10. 04. 2021

Kategorie: Nezařazené

Autor: administrator