Restaurace pro vegetariány a vegany: Zdravá strava a variace na talíři

Netradiční zámecké hotely s opravdovým příběhem a kouskem historie se v posledních letech staly populárními turistickými cíli nejen pro klasické víkendové či delší pobyty, ale i pro pestré zážitkové pobyty. Výjimečný luxusní zámecký hotel se nachází také v samotné srdci České republiky v hlubokých zelených hájích Vysočiny. Chateau Herálec se zařadil mezi světovou špičku zámeckých hotelů, a navíc vyniká také skvělou gastronomií, která se nesoustředí jen na tradiční kuchyni, ale nabízí také pestrou paletu chutí pro vegetariány či vegany.

Zámecká snídaně všech chutí.

Ubytování na zámku sice zaujme především nádhernými a prostornými pokoji ve stylu zámeckých komnat, na kterých pracovali dokonce divadelní scénografové a zdobí je díla starých českých malířských mistrů, ale mnohem důležitější a oblíbenější jsou zámecká rána a pestré hotelové snídaně. Kuchaři si zde zakládají hlavně na lokálnosti potravin a jednoduchých svěžích kombinacích, které vás potěší před dlouhou procházkou v zámeckém parku nebo návštěvou CHKO Žďárské vrchy.

Vegetariáni si mohou pochutnat na lívancích, ovesných kaších, lokálních jogurtech a sýrech či přímo na zámku vyráběné domácí „Lučině“. Pro vegany nechybí různé oříšky, čerstvé ovoce a zelenina či veganské varianty některých jídel. Opravdu bohatá je pak nabídka sypaných čajů.

Podzimní zámecké menu

Tvůrci podzimního menu Chateau Herálec zdůrazňují, že v něm můžete ochutnat takřka vše, co se na Vysočině v průběhu roku pěstuje, chová, sklízí, suší, nakládá či uskladňuje. „Všechny tyto suroviny se snažíme v té nejvyšší kvalitě servírovat tak, aby lahodily vašim očím i ústům a aby se naša zámecká restaurace Honoria stala pro vás nezapomenutelnou,“ vysvětluje šéfkuchař a dodává, „z našeho podzimního menu bych doporučil ochutnat vše. Pokud bych měl však vyzdvihnout některé z pokrmů, rozhodně bych si nenechal ujít bramborové ravioli plněné kachním masem, dále pak výtečnou polévku ze zauzeného pstruha s kořenovou zeleninou a k podzimu bezesporu patří zvěřina a té tady na Vysočině máme opravdu dost.“

Na své si ale v hlavní menu opět přijdou i vegetariáni. Začít mohou variací z řepy s pošírovanou hruškou a kozím sýrem, pokračovat tradiční zámeckou kulajdou a jako hlavní jídlo zvolit tortelliny s domácí ricottou a dýní. Připraveny jsou i různé saláty a jako dezert například žemlovka s jablky či kakaový dort se šlehačkou.

Publikováno: 05. 12. 2023

Kategorie: Recepty