Jaké víno k jakým příležitostem?

Slunečních dní přibývá, teploty stoupají, tráva se zelená, stromy a keře kvetou. Jaro je v plném proudu! A jak to tak vypadá, co nevidět tu bude i léto. Místo v interiérech u vyhřátých kamen budeme více čas trávit venku, ať již v zahradách pod korunami stromů či na terasách. Ideálně se sklenkou nějakého dobrého vína. Jaké to bude?

Kdy si dát červené?

Obecně se říká, že v zimě nás výborně zahřeje dobré červené víno. Pinot Noir, Merlot či Cabernet Sauvignon. Obzvláště ten také zároveň přispívá k navození příjemné hřejivé atmosféry. Aby se dobře rozvinulo jeho aroma a chuť, je také vhodné červená vína servírovat do větších sklenic. To ale samozřejmě neznamená, že si sklenku červeného nemůžeme dát i v letním období. K takovým červeným masům, především steakům, zvěřině, huse a kachně je přímo ideální.

Kdy upřednostnit bílé?

Chcete-li se však na sklonku parního letního dne osvěžit, zřejmě upřednostníte dobře vychlazené bílé víno. Chardonay, Pinot Gris nebo třeba Sauvignon Blanc. Tato vína se také dobře párují se sýry a bílými masy k bílým masům, tedy kuřecímu, rybám a telecímu. Těmito gurmánskými a someliérskými pravidly se ale nemusíte striktně držet. Klidně si zkrátka dejte víno, na které máte chuť.

Investujte do pravého šampaňského

K oslavám všeho druhu patří sekty. K těm opravdu významným, jako jsou výročí či žádosti o ruku, samozřejmě pravé šampaňské. To samozřejmě není každý sekt, s nímž se setkáte v regálech supermarketů. Pravé šampaňské (Champagne) se smí vyrábět pouze v jediné oblasti na světě – Champagne-Ardenne.

Prosecco k létu prostě patří

K létu neodmyslitelné patří víno šumivé. Vychlazené Prosecco léto snad přímo symbolizuje. Osvěží, není tak silné a skvěle chutná. Stejně jako lahodný burčák, který zase značí nástup podzimu. Tento částečně zkvašený mošt z vinné révy je vlastně takovým meziproduktem při výrobě vína. Bohužel se nedá dlouho skladovat, což je škoda. Jinak by dobře vychlezený směle mohl konkurovat třeba Proseccu.

Publikováno: 09. 05. 2022

Kategorie: Recepty

Autor: administrator