Začínáme s uzením

Léto přímo vyzývá k outdoorovým aktivitám všeho druhu. Kempování, trampování, grilování i uzení. Že nevíte, jak na to? Poradíme vám! Není nad vůni a chuť uzeného, nemyslíte? Masa, klobásek, uzenin, sýrů a zeleniny. Všechny tyto potraviny po vyuzení nejenže báječně chutnají, ale také dlouho vydrží. Uzení je totiž jednou z forem konzervace potravin.

Bez udírny to nepůjde

Jak začít s uzením? V první řadě si budete muset pořídit udírnu. Tu si můžete buď postavit, nebo koupit. Pokud se na přidávání cihly k cihle necítíte, doporučujeme druhou variantu. Nabídka trhu je bohatá. Například na e-shopu grilykrby.cz jsou k sehnání udírny tradiční dřevěné i designové prosklené elektrické. Nebo třeba udírny zaměřené na specializované na uzení ryb.

Jakou zvolit?

Při odpovědi na tuto otázku je třeba si zodpovědět několik otázek týkajících se frekvence jejího využívání (budete udit pravidelně, nebo jednou za čas?), množství uzených potravin (proč vyhřívat velkou udírnu, když v ní budete udit pár kousků masa?) ale i vaší pohodlnosti (budete mít čas se uzení plně věnovat?).

Dřevěná verusu elektrická

Základní rozdělení udíren je na ty, v nichž se topí dřevem a elektřinou. Pro pomalé uzení studeným kouřem, ať již masa, sýrů či ryb lze doporučit udírny dřevěné s těžkým bočním topeništěm umožňujícím plynulou regulaci teploty, dřevěnou udicí komorou, do níž se zavěšují potraviny, kovovým topeništěm a kouřovodem.

Uzení v dřevěných udírnách

Dřevěné udírny jsou také vybaveny dostatečně širokými dveřmi umožňujícími snadné přikládání kusového dřeva. Přikládat do nich je možné dřevem švestkovým, bukovým, olšovým, štěpkami i peletami. Výhodou dřevěných udíren je, že nevyžadují žádný jiný zdroj energie, nevýhodou, že vyžadují čas a pozornost. Tu jim ale ti, pro něž je uzení zábavou, ochotně věnují. Přikládají do ní, maso pravidelně hlídají, regulují kouř i teplotu v udírně.

Uzení bez práce? Zvolte udírnu elektrickou!

Uzení bez námahy v podstatě slibují udírny elektrické, maso v nichž si v průběhu uzení v podstatě nemusíte všímat. Elektrická udírna veškerou práci odvede za vás. Jde-li vám tedy primárně o výsledek a nikoliv cestu, po níž se k němu dostanete, elektrická udírna pro vás bude ideálním řešením. Zkrátka zmáčknete knoflík a za pár hodin budete mít hotovo.

Udírna, která peče a griluje

Rádi byste udírnu, která zvládá i další činnosti? Spolu s uzením griluje a peče? To vše zvládá pro změnu keramický gril. Ten vám plně nahradí zahradní gril i keramickou pec. A umožňuje také uzení při nízkých teplotách. Zkrátka je to takový gril 3 v jednom.

Publikováno: 11. 07. 2022

Kategorie: Recepty

Autor: administrator