Zejména v zimních měsících potřebujeme naše tělo zásobit dostatečným množstvím vitamínů. Jejich množství je ovšem v běžně dostupném ovoci a zelenině ze supermarketů mizivé. Nemáte-li zahrádku, na níž byste si zasadili vlastní ředkvičky, kedlubny či salát, vsaďte na klíčení semínek přímo v kuchyni.
O co se jedná?
Microgreens jsou mikrobylinky, jež se konzumují cca 8-14 dní po naklíčení. V této fázi se v nich totiž nachází maximální množství zdraví prospěšných látek – vitamínů, minerálů a antioxidantů. Oproti dospělým bylinkám je jejich obsah až 40násobný. Díky tomuto faktu se řadí mezi superpotraviny, které nejen že dobře vypadají, ale též výborně chutnají. K jejich pěstování vám postačí pouze miska na klíčení.
Jak pěstovat a sklízet?
Budete potřebovat
semena ke klíčení, která se dají zakoupit v internetovém obchodě
semena.cz. V rámci startovacího setu obdržíte 4 druhy bylinek včetně zmiňované misky. Plát se
semeny klíčků položíte na mřížku a pravidelně každý den zaléváte 150 ml vody. Po 1-2 týdnech rostlinky ustříhnete těsně nad povrchem. V tuto dobu se bude jejich velikost pohybovat mezi 2,5 a 10 cm. U microgreens se konzumuje pouze nadzemní část bylinky oproti klíčícím semenům pěstovaným ve vodě, jež se konzumují celá. Mikrobylinkám během jejich růstu dopřejte dostatek světla a dobrou cirkulaci vzduchu. Jen tak budou výjimečně chutné a plné výživných látek.
Obrovská síla v mini rostlince
V microgreens jsou bohatě zastoupeny hlavně vitamíny C a E, dále zinek, draslík, železo, hořčík a měď. Tato výjimečná kombinace významně posiluje imunitní systém, podporuje detoxikaci a trávení a jsou silnými antioxidanty. Této bohaté zásobárně zdraví prospěšných látek, kterou si jednoduše vypěstujete na okně, nemohou uměle vytvořené doplňky stravy konkurovat.
Publikováno: 26. 02. 2021
Kategorie:
Zahrada
| Pěstování
Autor:
administrator