Bez koření nemůže grilovací sezóna začít

Letos si sice teplé večery dávají trochu na čas, přesto ale už na zahradách u domů i chat zaujímají grily své místo. Aby všem chutnalo, potřebujeme koření, které posune jídlo na vyšší úroveň. Kudy vede jeho cesta, než se dostane do naší kuchyně?

Koření nese chuť

Bez koření by masu, sýrům i zelenině, které připravujeme na gril, chyběla ta správná chuť. V každé rodině existuje ten nejlepší a samozřejmě tajný recept na perfektní marinádu i zálivku na salát, bez kterých se letní grilování neobejde. Navíc rádi zkoušíme nové chutě a vůně, a to i ty z druhého konce světa. Klasiku v podobě bylinek a soli tak mohou doplnit cizokrajné druhy a směsi koření. S jejich sběrem i sušením pomáhají stroje, o zrychlení přepravy ve zpracovatelských závodech se starají potrubní systémy. Ty umožňují za krátký čas přepravit velké množství surovin z místa na místo i v rámci jedné haly, což výrazně urychluje zpracování. Potrubí z nerezové oceli je vhodné pro kontakt s potravinami, k dalšímu zpracování jsou tak suroviny přepraveny za kratší čas, než kdyby se převážely v nádobách či na paletách.

Když ruce nestačí

Pomoc moderních technologií se hodí i při mixování a míchání kořenících směsí s přesně stanoveným poměrem jednotlivých druhů koření. Chilli, pepř, paprika, sůl, sušený česnek a mnoho dalších jsou součástí hotových grilovacích směsí, a pokud by se vše mělo vážit a míchat ručně, zabralo by to mnoho času. Potrubí, které díky rychlospojkám může vést kudy je potřeba, zajistí přepravu každé suroviny zvlášť a následně se všechny smíchají. K efektivnější výrobě pomáhají také automatizované přepravní pásy a sypače, a to od zpracování až po balicí a expediční linky. Oblíbenost exotických koření roste po celém světě, stejně jako touha osvojit si přípravu jídel z thajské, vietnamské nebo indické kuchyně i mnoha dalších. Kdyby měly vše připravovat jen lidské ruce, na své oblíbené koření bychom mohli čekat i několik měsíců.

Publikováno: 25. 05. 2021

Kategorie: Recepty

Autor: administrator