Recept na palačinky s rajskou omáčkou: Klasika, která nikdy nezklame

Palačinky s rajskou omáčkou patří mezi nejoblíbenější a nejchutnější českou kuchyni. Jedná se o jednoduché a rychlé jídlo, které zvládne i začátečník v kuchyni. Ať už je servírujete jako oběd, večeři nebo svačinu, vždycky sklidí úspěch. Vsadíme se, že si tento palačinky recept zamilujete!

Ingredience:

Na palačinky:

  • 500 ml mléka
  • 250 g hladké mouky
  • 2 vejce
  • 1 lžička cukru
  • 1 špetka soli
  • olej na smažení

Na rajčatovou omáčku:

  • 500 g rajčat (čerstvá nebo z plechovky)
  • 1 cibule
  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 lžička cukru
  • 1 bobkový list
  • 1 lžička majoránky
  • sůl a pepř podle chuti

Postup:

Příprava palačinek:

Do mísy prosejeme mouku, přidáme sůl a cukr.

V mléce rozšleháme vejce a postupně vlijeme do mouky. Míchejte, dokud se nevytvoří hladké těsto bez hrudek.

Těsto necháme asi 10 minut odpočinout.

Na pánvi rozehřejeme olej.

Naběračkou nalijeme na pánev malé množství těsta a rozetřeme ho do tenké palačinky.

Palačinku smažíme z obou stran dozlatova.

Hotové palačinky skládáme na talíř a překrýváme je alobalem, aby zůstaly teplé.

Příprava rajské omáčky:

Cibuli nakrájíme nadrobno a osmažíme na oleji dozlatova.

Přidáme rajčata (pokud používáme čerstvá, spaříme je a oloupeme), rajčatový protlak a cukr.

Podlijeme trochou vody a dusíme asi 15 minut, dokud rajčata nezměknou.

Omáčku rozmixujeme tyčovým mixérem.

Do omáčky přidáme bobkový list, majoránku, sůl a pepř podle chuti.

Omáčku ještě krátce povaříme.

Servírování:

Palačinky plníme rajskou omáčkou a posypeme strouhaným sýrem. Můžeme je také ozdobit petrželkou.

Tipy:

Do těsta na palačinky můžeme přidat vanilkový cukr nebo citronovou kůru, aby palačinky získaly příjemnou vůni.

Rajská omáčka chutná skvěle dochucená česnekem, chilli papričkami nebo oreganem.

Místo strouhaného sýru můžeme palačinky posypat opraženými strouhankou.

Palačinky s rajskou omáčkou můžeme také zapéct v troubě.

Chutné recepty najdete také na stránkách Albert.cz.

Další tipy a rady:

Pokud chcete mít palačinky tenké a křupavé, přidejte do těsta lžíci studené vody.

Pokud chcete mít palačinky nadýchané, oddělte bílky od žloutků. Bílky vyšlehejte na tuhý sníh a zlehka vmíchejte do těsta.

Na smažení palačinek je nejlepší použít pánev s nepřilnavým povrchem.

Pokud se vám palačinky lepí na pánev, přidejte do oleje trochu soli.

Hotové palačinky uchovávejte v teplé troubě, aby se nevysušily.

Palačinky s rajčatovou omáčkou můžeme také podávat s vařenými bramborami nebo rýží.

Pokud chcete ušetřit za ingredience, nezapomeňte kontrolovat leták supermarketu Albert.

Zdravější varianta:

Místo hladké mouky můžeme použít celozrnnou mouku.

Do těsta na palačinky můžeme přidat ovesné vločky nebo chia semínka.

Místo smažení můžeme palačinky upéct v troubě.

Rajčatovou omáčku můžeme zjemnit vařenou zeleninou, jako je mrkev nebo cuketa.

Palačinky pro vegany:

Místo mléka můžeme použít rostlinné mléko, jako je mandlové nebo sójové.

Místo vajec můžeme použít rozmačkaný banán nebo lněné semínko smíchané s vodou.

Palačinky pro bezlepkovou dietu:

Místo hladké mouky můžeme použít bezlepkovou mouku, jako je rýžová nebo pohanková.

Do těsta na palačinky můžeme přidat psyllium, aby se palačinky nerozpadaly.

Dětské palačinky:

Palačinky pro děti můžeme plnit sladkou náplní, jako je marmeláda, Nutella nebo ovoce.

Rajčatovou omáčku pro děti můžeme osladit a ochutit bylinkami, jako je bazalka nebo oregano.

Ať už si palačinky s rajčatovou omáčkou připravíte jakýmkoli způsobem, věříme, že vám budou chutnat!

Publikováno: 06. 03. 2024

Kategorie: Recepty

Autor: administrator